



Diepteleren
Hoe diepteleren?
Door Jan van Hoven
Het principe van diepteleren klinkt prachtig, maar hoe pakt u dit nu eigenlijk aan als leerkracht? Hoe kunt u uw les zo inrichten dat u het diepteleren bij leerlingen bevordert? Hiervoor is geen ‘afvinklijstje’, waarbij u automatisch diepteleren bereikt wanneer aan alle eisen wordt voldaan. Wel zijn er een aantal belangrijke factoren die bij kunnen dragen aan diepteleren.
-
Ten eerste is het belangrijk dat een leerkracht structuren binnen een onderwerp of tussen onderwerpen zichtbaar maakt. Een goede manier hiervoor is om aan te sluiten bij de voorkennis van de leerlingen. Ze kunnen hierdoor ‘oude’ aan nieuwe informatie koppelen. Hierdoor kan er een uitgebreid kennisnetwerk ontstaan en wordt het makkelijker om informatie op te halen (Biggs & Tang, 2007; Lublin, 2003).
-
Lesgeven op een interactieve manier is ook bevorderlijk voor diepgaand leren. De Israëlische wetenschappers Bazalel, Lev en Offir (2008) bepleiten deze manier van lesgeven. Zij vinden het belangrijk dat de leerkracht het gesprek aan gaat met de leerlingen. Dit bevordert het leerproces. Het is namelijk essentieel voor het eigen maken van kennis. Dit is van groot belang voor diepgaand leren. Kennis kan hierdoor sneller teruggehaald worden, of het kan worden toegepast in een andere situatie (Kaldeway, 2006, p. 23). Sociale interactie bereikt u door het inzetten van probleemstellingen en discussies. Hierdoor wordt de reactie van leerlingen uitgelokt.
-
Ook moet een leraar erop toezien dat de lesstof een geheel is, en niet slechts losstaande feiten. Hierbij ligt de nadruk op onderlinge verbanden. Dit werkt motiverend voor de kinderen om het geheel te begrijpen. Een voorwaarde voor begrip is dat ze echt inzicht hebben in het onderwerp (Biggs & Tang, 2007; Lublin, 2003).
Tot zover de factoren op het gebied van organisatorische keuzes. De volgende factoren doen een groter beroep op de pedagogische manier van lesgeven. Om te beginnen is het belangrijk dat leerlingen weten dat fouten maken mag: daar leren ze van. Daarnaast is het belangrijk dat men als leerkracht benoemt dat de diepte in gaan goed is. De leerlingen vergaren niet alleen brede en oppervlakkige kennis, maar gaan na verloop van tijd ook structuren en verbanden zien (Biggs & Tang, 2007; Lublin, 2003).
Zo zijn er verschillende manieren waarop u als leerkracht invloed kunt uitoefenen op het diepteleren bij kinderen. Er is zoals gezegd niet één tovertruc waarmee u diepteleren kunt bewerkstelligen, maar toch heeft u er als leraar zeker invloed op!
Dan Meyer is een groot voorstander van diepteleren. In een TED-talk
vertelt hij hoe een goede wiskunde les eruit ziet. De video van deze TED-talk en meer handreikingen voor diepteleren, vindt u door op de knop hiernaast te klikken.

